Γιατί κάποιοι ενοχλούνται τόσο από τους ήχους του μασήματος
Οι ήχοι του λαίμαργου μασουλήματος και οι σπασμωδικές κινήσεις των χειλιών εκνευρίζουν πολλούς ανθρώπους, φέρνοντάς τους ακόμα και στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού.

Κι εκεί που άλλοτε ήταν απλή παραξενιά, μια προσωπική ιστορία στα όρια της ιδιοτροπίας, η επιστήμη έρχεται να ρίξει κι εδώ φως, μιλώντας για μια γνήσια πάθηση που ακούει στο όνομα «μισοφωνία».

Μια νευρολογικού τύπου διαταραχή δηλαδή η οποία αναφέρεται στην απέχθεια (ή τον φόβο) που προκαλεί ένας ήχος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι που πάσχουν από μισοφωνία εκνευρίζονται από κάθε πιθανό και απίθανο ήχο, είναι κάποιοι απλώς που τους χτυπάνε στα νεύρα και προκαλούν ακόμα και εκρήξεις οργής.

Είναι σαν να μην μπορείς να αποσπάσεις την προσοχή σου από τον συγκεκριμένο ήχο που σε ενοχλεί και έχει εν πολλοίς να κάνει με το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος σε ακουστικά ερεθίσματα. Όσοι πάσχουν από μισοφωνία, αντιδρούν με αρνητικό τρόπο σε συγκεκριμένα πάντα ερεθίσματα, βιώνοντας αισθήματα πανικού, αποστροφής και θυμού.

sstoffsfoo2

Επιστήμονες σκάναραν τους εγκεφάλους 42 Βρετανών, 20 εκ των οποίων έπασχαν από μισοφωνία, για να δουν πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στα ενοχλητικά ακουστικά ερεθίσματα. Όντας στον μαγνητικό τομογράφο, τα υποκείμενα της έρευνας άκουγαν μια πληθώρα ήχων που κυμαίνονταν από βροχή μέχρι και ενοχλητικά ερεθίσματα όπως ανθρώπινα ουρλιαχτά και σωματικούς ήχους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ βρήκαν αυξημένη αντίδραση σε διάφορες εγκεφαλικές περιοχές που συνδέουν αισθήσεις με αισθήματα στους ανθρώπους που πάσχουν από μισοφωνία όταν άκουγαν τους ήχους που δεν αντέχουν.

sstoffsfoo1

Όσο για την αντίδρασή τους, οι μετρήσεις έδειξαν ότι βίωναν περισσότερο άγχος παρά αποστροφή ή αηδία. «Το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν ο θυμός», καταλήγει η έρευνα.

[cell] [nbst]

101
shares
Κοινοποιήστε στο Facebook
Κοινοποιήστε στο Twitter
Τελευταία Άρθρα:
Τελευταία Άρθρα:
Φτιάξτε τη δική σας μαύρη μάσκα ενάντια στα μαύρα στίγματα
Η Ελληνίδα που επιβίωσε από φριχτό ατύχημα και έγινε κορυφαία θωρακοχειρουργός
9 Ακαταμάχητα Χαρακτηριστικά που έχει ΜΟΝΟ ο Άντρας ο Σωστός. Το 8ο είναι το πιο Σημαντικό!
The Voice: Έπεσε στα πόδια της ο Μουζουράκης και έριξε χυλόπιτα στον Ρουβά!
10 Μυστικά και Κόλπα για να Αποκτήσετε Πανέμορφα Φρύδια σε ελάχιστο Χρόνο. Δώστε Βάση στο 7ο!
Κακοπερνάει ο Τσοχατζόπουλος: Πού τσάκισαν αστακομακαρονάδα με τη Βίκυ Σταμάτη
Ζώα ψάχνουν απεγνωσμένα καταφύγιο για να προστατευτούν από τον τυφώνα Ίρμα
Αυτά τρώει ο Μανώλης Γλέζος και κοντεύει τα 100 χρόνια ζωής
10 λόγοι που οι παντρεμένοι άντρες θεωρούν την Ταϊλάνδη παράδεισο
8 συνδυασμοί φαγητών για να χάσετε γρήγορα βάρος και 6 που πρέπει να αποφύγετε